Kärkisaari

Kahvila, Ravintola, Majoitus

Kahvila, Lounas- ja tilausravintola, Majoitus, Häät, Juhlatilat, Kokoustilat.

Kärkisaari, nykyisyys

Kärkisaari, saaressa toimii Huvila Kärkisaari Oy, 2017 maaliskuusta eteenpäin. Kärkisaaren palvelut koostuvat kahvilasta, lounas- ja tilausravintolasta sekä aamiaismajoituksesta. Kärkisaari on mahdollista vuokrata kokonaisuutena käyttöön ja tämä onkin suosittu ratkaisu varsinkin häitä vietettäessä. Mutta pienempiäkin osakokonaisuuksia on mahdollista vuokrata käyttöön, huvilan eri salit, huvilan yläkerran majoitustilat, rantasauna ja punainen mökki.

Huvila Kärkisaari Oy yhteystiedot: 044 308 24 62 email huvilakarkisaari@gmail.com Osoite Kärkisaarentie 60, 48310 Kotka.

Palvelut linja-autoryhmille, ruokailu/kahvitus sekä esitys/opastus saaren historiasta ja nykypäivästä.

 

Kärkisaari rakennukset

Kärkisaari, historia

Kärkisaaren huvilan rakentaminen Käärikäs-saarelle alkoi 1910. Suomen silloinen suurruhtinaskunta oli tuolloin vielä osa Venäjän keisarikuntaa jota hallitsi Nikolai II, ollen täten Suomen suuriruhtinas. Huvilakulttuuri oli tuolloin Suomessa voimissaan porvarien piireissä, parempiosaiset muuttivat tuolloin kesäksi maaseudulle. Itsenäisyyttä ajettiin ja niinpä huvilan piirustuksista löytyykin kolme julkisivukuvaa joista yhtä koristaa ns. huvilalippu. Kahdessa muussa on Ruotsin lippu sekä Venäjän lippu.

Kärkisaari liput

Kotkan Kantasatamassa sijainneen silloisen Seurahuoneen omistaja Karl Johanson päätyi huvilan paikkaa etsiessään Käärikkään saareen joka sijaitsee Mussalon pohkoispuolella. Tuolloin ei Kärkisaari voinut vielä ylpeillä siltayhteydellä vaan kuljetukset oli tehtävä joko vesitse tai talvella jään ylitse.

Huvilaa rakennettiin 1910-1911. Huvilan suunnitteli B.O.Nyman ja hänen suunnittelemiaan rakennuksia tehtiin noihin aikoihin useita Kotkaan. Kärkisaaren Huvila on tehty nutikoista, lankunpätkistä joita Kotkassa toimineilta höyrysahoilta jäi yli kun lankkuja katkottiin määrämittaisiksi. Lankunpätkät muurattiin tiilien tapaan laastilla jolloin syntyi tiilirungon sijasta nutikkarunko. Nutikoiden menestys rakennustarvikkeina päättyi kuitenkin nopeasti kun nutikoita alettiin käyttää sellunkeiton raaka-aineena. lValmistuessaan huvilan ulkopintana oli valkoinen rappaus. Lasikoristeet ja eriväriset pienet ikkunalasit olivat siihen aikaan muotia ja niitä saatiin läheltä sillä Ahlströmin Kotkan lasitehdas valmisti niitä.

Nutikkarunko

Nutikkarunko

Postikortti1

Karl Johansonin jälkeen huvila joko myytiin tai vuokrattiin Juho Mannerille joka omisti leipomon ja kaupan Stellan talossa Kotkan torin laidalla. Manner kuitenkin karisti Kotkan tomut jaloistaan ja muutti Kouvolaan.

Sota-aika Kärkisaaressa

Talvisodan aikana Huvila vietti hiljaiseloa, sillä huvilaa ei kannattanut lämmittää valtaisan puumenekin takia. Jatkosodassa huvila kuitenkin näki niin meripioneerien, Itä-Suomenlahden rannikkoprikaatin II meripioneerikomppania, oleskelun silloisen luutnantti Viljo Vallean johdolla. Viljo Vallea tuli paremmin tunnetuksi Haminan kaupunginjohtajana. Kun saksalainen laivasto-osasto ankkuroitui mm. Mussalon saaren ympäristöön, toimi Kärkisaari saksalaisten upseerien viihdytyspaikkana kesällä. Saksalaisten esikunta oli Kotkansaarella Meritornin talossa.

Saksalaisia suv-hävittäjiä. SA-kuva 104172

Saksalaisia suv-hävittäjiä. SA-kuva 104172

Lomaliitto ja Kärkisaari

1939 oli Suomeen saatu ensimmäinen sitova vuosilomalaki. Lomaliitto perustettiin 1941 vähävaraisten lomamahdollisuuksien parantamiseksi ja siinä suurimpina vaikuttajina olivat ammattiliitot. Kärkisaari päätyi Lomaliiton ostoslistalle 1945. Tällöin viimeistään ylti sähköistys Kärkisaareen koska mainoksissa mainittiin hyvä sauna sekä sähkövalo. Jonka jälkeen aina -60 luvun loppupuolelle asti toimi Kärkisaaressa Lomaliiton Kärkisaaren lomakoti. Monet olivat ammattiliittojen Kärkisaaressa pitämät kurssit sekä äiti-lapsi lomaviikot. Mutta eivät pelkästään ammattiliittojen äiti-lapsi leirit tulleet tutuiksi Kärkisaaressa, sillä siellä pidettiin myös Kokoomuksen äiti-lapsi viikkoja. Lomaliiton aikana Kärkisaari oli avoinna kesä-heinä ja elokuun ja muun osan vuodesta suljettuna.

LomakotiLomaliitto1946.2PostikorttiKartta

Kärkisaaresta lähetetty postikortti vuodelta 1966.

Kärkisaaresta lähetetty postikortti vuodelta 1966.

Kärkisaari päätyy Kotkan kaupungin omistukseen

1970 Kotkan kaupunki hankki omistukseensa Kärkisaaren rakennuksineen. Tässä välissä ehti Kymenlaakson Matkailijayhdistyskin vuokrata huvilaa. Kotkan kaupunki osti varsin huonokuntoisen rakennuskannan. Ensimmäisinä toimenpiteinään kaupunki rakennutti sillan Ryövärsalmen ylitse ja yhdisti Käärikkään ja Ryövärsalmen välissä olleen Muurahaisen saaren Käärikkään saareen. Näin oli saanut muotonsa nykyinen Kärkisaari. Tämän jälkeen huvila jatkoi elämäänsä vuokrattavana juhlatilana, vaikka silta tulikin ja tie, niin vesijohtoa ei vielä ollut. Huvila toimi retkeilumajanakin ja kaupunki rakennutti Kärkisaareen vesijohdon ja paineviemärin. Aikoinaan Kärkisaari pystyi majoittamaan jopa 60 henkilöä. Viimeisen remontin myötä majoitushuoneita supistettiin kuuteen ja kerrossängyt hävitettiin.

Retkeilymajana1992.PIXLR

 

Share This