Salpalinja – itsenäisyyden monumentti kirja ilmestyi 2017. Salpalinjan perinneyhdistyksen kustantama eri kirjoittajien artikkeleista koostettu kirja. Kirja käsittelee Salpalinjan rakentamista ja sen taustoja, taustoittaen asioita jopa nykypäivään asti.

Varoitus, käsittelen kirjaa pääosin edistyneen harrastajan näkökulmasta.

 

Ammattilaiset ovat ammattilaisia

Olen lukenut kirjaa poukkoilemalla eri artikkelista toiseen, tasohan kirjassa on varsin kirjava koska kirjoittajina on täysiä amatöörejä (kyllä minultakin on yksi artikkeli siellä) kuin kovan luokan ammattilaisiakin. Kirjoitan nyt täysin oman henkilökohtaisen arvioni kirjasta. Ystäviä ei tällä arvostelulla tulla keräämään, todennäköisesti päinvastoin.

Harrastajalle harhalaukaus

Harrastajalle, kyllä luen itseni sellaiseksi, kirja ei tarjoa oikeastaan mitään uutta. Lisäksi Suomi Finland 100 logon käyttö saa opuksen tuntumaan kertakäyttöiseltä yhdelle vuodelle käyttöön tehdyltä, nopeasti vanhentuvalta. Näitä logolla brändättyjä kirjoja ja muita tuli pilvin pimein viime vuonna. Mikäli tiedot linnoittamisesta ja Salpalinjasta ovat heikot tai olemattomat niin löytynee kirjan ostajakunta juuri tästä joukosta. Heille kirjaa voi vilpittömästi suositella, kyllä tällä alkuun pääsee. Harrastajalle taasen tuntuu kuin kirja olisi tehty vain sen vuoksi että Salpalinjan kunniaksi oli jotain saatava aikaiseksi Suomen 100-vuotisjuhliin.

Salpalinja – itsenäisyyden monumentti

Salpalinja joka kirjan nimenäkin on, jää edistyneelle harrastajalle siihen mihin aiemmat kirjat ovat jättäneet. Uutta tietoa ei juuri marssiteta areenalle(on siellä toki sitäkin) eikä laitteitakaan loppujen lopuksi taustoiteta epämääräisiä vanhoja ilmaisuja tarkemmin. Jos lähteinä käytetään julkaistuja kirjoja, ei uutta tietoa voi tulla esiin. Ja sekin osittain virheellisesti, selkeästi tuntemus rakentamisen lyhyen aikakauden eri ohjeista ja laitteiden rakentamisvaiheista sekä Salpalinjan valmiusasteesta puuttuu varsinkin paikallisartikkeleissa. Se että laitteista käytetään eri artikkeleissa jos jonkinlaisia nimityksiä saa kyllä harrastajan otsasuonen pullistelemaan muusta kuin riemusta. Laitteiden hyviä ja huonoja puolia ei käydä läpi lainkaan, rakentamisen ongelmatkin jäävät piilon.

Termien sekamelskaa.

Termit, voi ei.

Yhteenveto

Kirjasta jää harrastajalle kuva että samaan kirjaan on vain haluttu kivoja kavereita kirjoittamaan pelkkää hyvää ja aiheena Salpalinja. Salpalinjaa tuntemattomalle erittäin hyvä yleistason kirja, harrastajalle hyllyntäyte. Itselle kirja on pettymys, ei ole ehdittyy tai pahemmassa tapauksessa osattu kaivaa tietoa pintaa syvemmältä.

Hyvää
  • Paikalliset kirjoitukset, Lottien osuuden avaaminen ja Luumäen osuus erityisesti.
  • Avaa yleisellä tasolla Salpalinjaa ja linnoittamista.
  • Ammattilaisten kirjoitukset erittäin sujuvaa luettavaa.
Huonoa
  • Jää yleiselle tasolle eikä avaa Salpalinjan rakenteita pintaraapaisua syvempää.
  • Termien sekamelska päänsärkyyn asti, johdonmukaisuus laitteiden oikeista nimityksistä tipotiessään eri artikkeleissa.
  • Ei pysty nousemaan esiin eikä korvaa yhtään aiempaa kirjaa Salpalinjasta.

 

Kirjan voi tilata linkistä ja mikäli matkaopas Matka Salpalinjalle ei ole tuttu niin tilaa ehdottomasti molemmat! Kauppa Salpalinjakirja.

 

 

About Juha Kilpeläinen

Hei, olen Juha Kilpeläinen, lahtelainen 48-vuotias mies K-Linnoiteretkien takana. Suomen modernin ajan linnoittamisen harrastetutkija.

Saatat olla kiinnostunut myös:

Kommentoi:

Share This