Bonsdorff ja Mannerheim

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

“Marski löi nyrkin pöytään, ja sano, minä olen hullu mies ja ajoi minut ulos.”

Näin kertoo Otto Bonsdorff 1942 talvesta, tuolloin Päämajan linnoitusosaston päällikkö. Kun Salpalinjan linnoittaminen alkoi, Linnoitustoimiston johtaja kenraaliluutnantti Edward Hanell kävi kerran kuussa Mannerheimin luona raportoimassa linnoitustöiden etenemisestä. Tätä perua oli Bonsdorffin tämän kertainen matka päämajakaupunkiin Mikkeliin. Tällöin Hanell tosin hoiti Yleisesikunnan päällikön tointa ja Bonsdorff raportoi hänelle.

Bonsdorffin matkaa Mikkeliin edelsi käynti Helsingissä, puolustusministeri Rudolf Waldenin luona. Koska jatkosodan hyökkäysvaihe oli pysähtymässä, alkoivat siviilielämän työvoiman tarpeetkin nousta puheenaiheeksi. Walden kovistelikin Bonsdorffia vapauttamaan työjoukoista väkeä siviilielämän tarpeeseen.

Bonsdorff jäikin siihen käsitykseen asian olevan lähestulkoon sovittu Päämajan kanssa ja hänelle jäi vain asian suunnittelu ja täytäntöönpano. Bonsdorff kertoo että tarkoituksena oli näyttää kuinka ahkera hän oli ja suunnitteli asian perinpohjin sillä Mikkelin matkaan oli aikaa vain pari-kolme päivää Waldenin luona käynnistä.

Walden ja Mannerheilm.
Walden ja Mannerheilm.

Saavuttuaan Mikkeliin selvittämään asiaa Hanellin luokse, pyydettiin Bonsdorff myös Mannerheimin puheille. Mannerheim kysyi että mitä suunnitelmia linnoitusosastolla jolloin Bonsdorff sanoi ”juu, täällä täytyy nyt suunnitella millä tavoin voidaan vähän niin kuin vähentää näitä joukkoja, että niitä tarvitaan kotimaassa. Jolloin Marski löi nyrkin pöytään, ja sano, minä olen hullu mies ja ajoi minut ulos ja käski Hanellin sisään. Että tarvitaan enemmän eikä mitään vähentää, tämä sota ei lopu nyt, niin kuin toi eversti luulee, vaan jatkuu vielä kauan.

Seuraavana päivänä Hanell sanoi että kaikki on selvää. Siinä oli tämä intressiero puolustusministerin ja Mannerheimin välillä. Lopputulemana oli ettei linnoitusrakennusjoukkoja vähennetty vaan lisättiin. Tosin tässä vaiheessa joukkojen käyttö oli lähes yksinomaan tietöihin.

52370 Tietyö

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Juha Kilpeläinen

Juha Kilpeläinen

Hei, olen Juha Kilpeläinen. Sotahistoriamatkat sivun ylläpitäjä.

Kommentoi

Juha Kilpeläinen

Juha Kilpeläinen

Hei, olen Juha Kilpeläinen, lahtelainen 49-vuotias mies K-Linnoiteretkien takana. Suomen modernin ajan linnoittamisen harrastetutkija.

Viimeisimmät artikkelit

Seuraa Facebookissa

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Juha Kilpeläinen

Valo Nihtilä ja Salpalinja

Valo Nihtilä Mannerheim “Sotamarsalkka Mannerheim jäi ylipäällikön paikalle. Hänen johdollaan aloitettiin puolustusvoimain uudelleen organisointi, laajat asehankinnat ja suurimittaiset linnoitustyöt uudella rajalla, joka sekä maarintaman pituuden

Lue lisää »
Juha Kilpeläinen

Linnoitustoimiston alku

Talvisodan viimeisinä päivinä siirtyi Unio Sarlinin johtama päämajan pioneeriosasto Myllykoskelle Lappeenrannan Rutolasta. Mannerheim teki päätöksen uuden rajan linnoittamisesta 22.3.1940 ja samana päivänä sai kenraalimajuri Hanell

Lue lisää »
Juha Kilpeläinen

Nastola, sankarivainajat

Nastola, talvisodan ja jatkosodan sekä Lapin sodan sankarivainajamme. 69 sankarivainajaa.  Syntymäaika ja kaatumispäivä. myös kaatumispaikkaa on mainittu. Tästäkin listasta puuttuvat Nastolaan haudatut ulkopaikkakuntalaiset sankarivainajat. Listan lähteenä on

Lue lisää »