Salpalinjan laitteet 1942 osa 1

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Jatkosodan aikana Salpalinjan hoitamista varten perustettiin kunnossapito- ja tarkastustoimisto, KT-toimisto, jonka tehtävä pääosin oli hoitaa linnoitteita ja mahdollista linnoittamista, sinne jääneitä varastoja ja työvälineitä sekä aseita vanhan rauhan rajan linjalla. Linjaa vartioitiin ja aika ajoin laitteita myös tarkastettiin. Myös laitteiden huoltaminen oli KT-toimiston tehtäviä. Alla yksi tarkastuskertomuksista.

Matkahavaintoja linjalta Kivijärvi – Saimaa 22.6 – 28.6.42

Käärmeniemen tykkiasemat ovat hyvässä kunnossa. Tykit on viety pois. Ovia ei voi lukita.
Juvolan patteri on hyvässä kunnossa.

Canet-tykki Lemin Käärmeniemessä.

 Korsuista on varastoitu pst-tykit, kk-jalustat ja suodattimet. Liedet on rasvattu- Muuten ovat korsut kovasti kosteita ja rautaosat ruosteessa. Vettä ei niissä sentään ollut. 7 korsussa ei ole minkäänlaista ulko-ovea eikä siis lukitsemismahdollisuutta. Liikoja, näihin sopivia KS-ulko-ovia olisi I:ssä tarkastuspiirissä maastossa. Jos taas nämä korsut saavat olla avonaisina niin mikä estäisi tuulettamasta kunnolla muitakin korsuja. Myös kaikki ampuma-aukot ovat sulkematta.

Ks. ovi. Karmien piti olla paikoillaan korsun valun aikana. Ovi laitettiin paikoilleen myöhemmin.

 Purettuja levyparakkeja, siivut hajallaan maastossa ilman suojaa, olen nähnyt seuraavasti: Reusassa 4 kpl, Rutolassa 3 ja Märkälässä 1.
(Artikkelikuva levyistä)

Työsaaren kohdalla mantereella on maassa levällään noin 200 metriä puhelinkaapelia. Samaan kohtaan päättyy puhelinlinja ja jatkuu kaapelina järvelle.

Rutolassa on sähkönosturi kivimäessä paikoillaan, moottori ilman suojaa.

Korsussa N:o 26 Märkälässä on kilowattituntimittari korsussa aivan märkänä. Myös Märkälässä jonkun verran väliaikaisia sähköulkolinjoja paikoillaan.

U. Nurminen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Juha Kilpeläinen

Juha Kilpeläinen

Hei, olen Juha Kilpeläinen. Sotahistoriamatkat sivun ylläpitäjä.

Kommentoi

Juha Kilpeläinen

Juha Kilpeläinen

Hei, olen Juha Kilpeläinen, lahtelainen 49-vuotias mies K-Linnoiteretkien takana. Suomen modernin ajan linnoittamisen harrastetutkija.

Viimeisimmät artikkelit

Seuraa Facebookissa

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Juha Kilpeläinen

Salpalinja Luumäellä 1944 – Luento

Salpalinja Luumäellä 1944 – Jatkosodasta rauhanaikaan Jatkosodan alkaminen merkitsi Luumäellä korsutyömaiden hiljentymistä, sodan alettua töitä jatkettiin vain parilla työmaalla. Tuleva Salpalinja siirtyi Linnoitustoimiston Kunnostus- ja

Lue lisää »
Juha Kilpeläinen

Joensuu 1944 linnoitettu kaupunki

Joensuu ja Lappeenranta olivat välirauhan aikana sekä jatkosodan lopulla eniten linnoitetut kaupunkimme kun Viipuria ei oteta lukuun. Joensuu kärsi linnoitteista vielä enemmän kuin Lappeenranta mutta

Lue lisää »
Juha Kilpeläinen

Luumäki Salpalinjan huippukohteet

Blogiin on hahmoteltu karkeasti museoviraston valitsemat Salpalinjan huippukohteet Luumäen alueella. Kursivoidut tekstit ovat museoviraston perustelut valinnoille. Kuvien rajaukset ovat suppeammat kuin itse huippukohteiden rajaukset. Luumäelle

Lue lisää »