Tarinoiden hakua

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Moi, opastaessa ei voi turvautua pelkkiin faktoihin vaan on pystyttävä kertomaan mielenpainuvia tarinoita. Linnoittamiseen liittyviä tarinoita toki löytyy paikallisilta, tänä päivänä on usein ongelmana se että tarinat ovat saattaneet vuosien saatossa muuttua paljonkin. Varsinkin ne tarinat jotka on kuultu jo maan multiin menneiltä sukupolvilta. Itseään ja varsinkin asiakasta kunnioittava opas joutuu siis etsimään vahvistuksen tarinalle jostain, kirjallisuus ja viime kädessä jopa Sota-arkisto (Kansallisarkisto).

Tässä sivuan hyvin lyhyesti sitä mitä arkistossa on esim. välirauhan aikaisia Salpalinjan rakentamiseen liittyviä tarinoita, faktoja, tullut vastaan. Erilaisissa tarkistuskertomuksissa on kerrottu niin autoon liittyviä asioita, kuin  sittenlinnoituslaitteiden tarkkoja teknisiä yksityiskohtia. Toki niissä enimmäkseen tartutaan virheisiin joita urakoitsijoille on sattunut. Mutta on siellä muutakin… Yhdessä dokumentissa kerrottiin Myllykoskella olleen linnoitustoimiston polkupyörän katoamisesta. Itsemurhakin tapahtui Virolahden Harjun luona olleella työmaalla ilman mitään työtovereiden tiedossa ollutta syytä.

Säkäjärvellä toimiston kassakaapin räjäytykseen arveltiin houkutelleen linnoitustyöväen palkkarahojen säilytys, tuskin lienee ainutkertainen teko koska olen jo aiemmin törmännyt Kymijoen linjan työmaalla vastaavaan kassakaapin räjäytysyritykseen. Ehkä erikoisempi on liittynyt kunniamerkkiin jota ehdotettiin eräälle linnoitustöitä johtaneelle/valvoneelle upseerille mutta upseerin talvisodan aikainen komentaja leimasi koko miehen jopa valehtelijaksi, kunniamerkki kuitenkin myönnettiin.

korsu

Näiden tarinoiden lisäksi yksi tarkoitus on kerätä tietoa siitä miksi mikäkin linnoite on sijoitettu niinkuin se nyt maastossa löytyy. Museoilla ja kirjoissa kerrotaan hyvin paljon rakentamisesta sekä siitä missä se linnoite on mutta yleensä puuttuu se syy miksi linnoituslaite, esim. teräsbetonikorsu on sijoitettu siihen mistä se löytyy. Nämä tiedot on valitettavasti etsittävä Sota-arkiston asiakirjoista, eikä niitä aina ole helppo löytää vaan pienen tiedonsirpaleen saamiseksi saattaa joutua käymään useita dokumenttikansioita läpi.

Sota-arkistossa on menossa digitointi joka varmastikin helpottaa tulevaisuudessa tutkimista. Näitä kuultuja tarinoita, kirjoista luettua ja nykyään vielä enemmän arkistomateriaaliin painottuen sitten koitetaan maastossa olevien kohteiden yhteydessä, ja varsinkin matkalla sinne, opastustuotteeksi sekoittaa. Ja uskallanpa väittää että mikäli asiakas/matkailija ei Sota-arkistoa itse käy penkomassa niin aika paljon on opastuotteessa sellaista mitä ei vielä tällä hetkellä pysty kirjoista lukemaan. Ja niinhän sen pitää ollakkin opastustuotteessa, kirjoja on ja kohteetkin löytyvät kohtuullisen helposti, lisäarvo mitä matkailijalle pystytään tuottamaan on se mitä ei ole julkaistuissa kirjoissa.

Tervetuloa reissuun,

t. Juha

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Juha Kilpeläinen

Juha Kilpeläinen

Hei, olen Juha Kilpeläinen. Sotahistoriamatkat sivun ylläpitäjä.

Kommentoi

Juha Kilpeläinen

Juha Kilpeläinen

Hei, olen Juha Kilpeläinen, lahtelainen 49-vuotias mies K-Linnoiteretkien takana. Suomen modernin ajan linnoittamisen harrastetutkija.

Viimeisimmät artikkelit

Seuraa Facebookissa

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Juha Kilpeläinen

Kivijärven pato

Salpalinjan tulvitukset – Kivijärven pato Luumäellä Salpalinjan tulvituksista Luumäen alueella tehty tulvitus ja järjestelmä sen mahdollistamiseksi kiinnostaa usein ihmisiä. Suuri ja mystinen, avataanpa sitä hieman.

Lue lisää »
Juha Kilpeläinen

Pallokorsun hankinta

Pallokorsun hankinta Pallo- tai virallisemmin imubetonikorsu herättää kiinnostusta jo muotonsa ansiosta. Pieni puolipallon muotoinen betonista valettu korsu on myös Salpalinjan tai Salpa-aseman yleisin betonikorsutyyppi. Käsitellään

Lue lisää »